APRIL

DANK
JE WEL
OMA…

rabarber

candy from the garden…

Het seizoen voor rabarber is tussen (eind) maart en (eind) juni. Zelf rabarber in de tuin? Let op dat je voorzichtig oogst. Trek de stengels uit de grond en knip ze nooit af, anders gaat het deel dat in de grond achterblijft rotten.

OMA'S RECEPT VOOR

een klassieke rabarbertaart

TAARTVULLING
• 700 gram rabarber in stukjes
• 70 gram bruine suiker
• eventueel een beetje maïzena

Snij de rabarber in stukjes. Doe in een kom.
Strooi er de bruine suiker over, meng door elkaar en laat een uurtje rusten (begin ondertussen aan je gistdeeg). Giet na 1 uurtje het vocht uit de kom.
Indien gewenst kan je dit vocht verder binden door aan de kook te brengen met wat maïzena om voor het bakken nog over de taart te doen.

TAARTBODEM
• 1 deciliter lauwe melk
• 25 gram suiker
• 1 pakje gedroogde gist
• 250 gram bloem
• snuifje zout
• 25 gram boter
• 1 ei

Geen zin om met gistdeeg aan
de slag te gaan, dit recept is
ook lekker met bladerdeeg
uit de supermarkt.

Zeef de bloem in een zeer brede kom waarin je kan kneden en meng de gist met de bloem. Maak een kuiltje in het midden en strooi het zout rond de buitenkant. Klop het ei door de melk en doe de melk in het kuiltje. Snij de boter in kleine blokjes en verdeel over de buitenkant van de bloem en meng alles geleidelijk aan door elkaar. Wanneer alles begint te kleven, voeg de suiker toe en kneed minstens 10 minuten tot een elastisch deeg. Bol het deeg op en laat het afgedekt met een vochtige handdoek 20 minuten rijzen. Druk het deeg plat en laat het afgedekt 10 minuten rusten. Bol het opnieuw op en rol het op een met bloem bedekt werkblad uit tot een dikte van 2 mm. Oven voorverwarmen op 200 graden. Beboter en bebloem een taartvorm (ongeveer 25 cm diameter) en bedek de bodem en rand met een vel gistdeeg. Meng wat bloem met bruine suiker en strooi dit in 1 laag over de bodem, zodat dit laagje het extra rabarbersap kan opvangen. Schik er dan de uitgelekte rabarberstukjes over. Heb je ingedikt rabarbersap dan kan je het nu over de taart gieten! Laat minstens een half uur bakken: tot de taart gaar is.

ei… al
okay?

april_ei

De paasklokken brengen naast chocolade-eitjes ook vaak mooi gekleurde hardgekookte kippeneitjes. Waar komen onze verse eitjes vandaan? Op de eieren staat een stempelcode. Met deze code is het ei te traceren tot aan het bedrijf waar het ei is gelegd. Het begincijfer van die code verwijst naar het soort legkippen (0: bio; 1: vrije uitloop; 2: scharrel; 3: groepshuisvesting). Daarna volgen de code van het land van herkomst (bv. BE: België; NL: Nederland) en het registratienummer van de producent. Of je kan natuurlijk terecht bij de boer zelf.

april_advocaat

Probeer zeker ook eens
het Riemster Advocaatje!

footer

Meer info?
Klik op onderstaande links

Deze publicatie is een uitgave van vzw Landbouwdagen, organisatie van het landbouwevent Agricultura in samenwerking met Stad Bilzen. Een speciale dankjewel aan alle chefs, streekproducenten en landbouwers die hebben meegewerkt aan deze gids, en aan de toeristische diensten van Hoeselt, Riemst en Bilzen voor hun tips en ideeën.

logo_bilzen
logo_agricultura