AUGUSTUS
ER ZIT
MEER
IN AARD-
APPEL
DAN JE
DENKT
Nieuwe aardappels zijn de eerste aardappels van het land in het voorjaar. Ze hebben een fijne smaak en een hele dunne schil. De nieuwe aardappels liggen in juni in de schappen en zijn slechts korte tijd verkrijgbaar.
In de normale teelt wordt de aardappel gepoot in april en geoogst in september en oktober. Ze worden daarna direct opgeslagen en zijn daardoor jaarrond verkrijgbaar.
En ze zijn gezond!
1. Ze bevatten kalium
Een 'normale' portie ongeschilde
aardappelen bevat 1.600
milligram kalium, een elektrolyt
dat een erg belangrijke rol
speelt bij het op peil houden
van onze vochtbalans maar
ook de bloeddruk zachtjes wat
verlaagt.
2. Ze barsten van vezels
Als je ze met de schil eet, ten minste. Zo bevat
één ongeschilde aardappel 7 gram vezels
(een vierde van de dagelijkse richtlijn), terwijl
een geschilde variant maar 1 gram bevat.
Bovendien zorgen de vezels ervoor dat je je
sneller verzadigd voelt waardoor je minder
zal eten.
3. Ze zijn een bron van vitamine C
Hoewel appelsienen vaak gekend zijn om
de grote hoeveelheid vitamine C die ze
bevatten, blijkt een aardappel maar liefst
een derde meer vitamine C te herbergen.
Die antioxidant gebruikt het lichaam om
wonden sneller te helen.
4. Ook vitamine B6
vind je erin terug
Een echte harde werker in ons
lichaam blijkt vitamine B6: het
ondersteunt het cardiovasculaire,
spijsverterings-, immuun-, spier- en
zenuwstelsel. Een goede reden om
regelmatig aardappels te eten, niet?
5. Ze bevatten mangaan
Die stof is erg belangrijk bij het afbreken
van eiwitten, koolhydraten en cholesterol
en draagt ook bij tot een gezonde botvorming.
Een van de bronnen? Aardappelen
natuurlijk.
En ze maken niet dik! Een normale portie gekookte aardappelen - dat is ongeveer 200 gram of 4 middelgrote aardappelen ter grootte van een kippenei - brengt slechts 140 kilocalorieën aan. Met 200 gram gekookte rijst of deegwaren zit je snel aan 260 kilocalorieën. Neem je pasta als hoofdgerecht, dan gaat het vaak al over een portie van 300 gram gekookte deegwaren per persoon, goed voor ongeveer 400 kilocalorieën.
OM MELOEN
IS 'T TE DOEN!
Door de warmere weersomstandigheden experimenteren boeren steeds meer met de teelt van zuiderse groenten en fruitsoorten, ook meloenen. Uniek in Limburg: meloenen van eigen bodem. In Hoeselt bij de familie Reweghs kweken ze de Charentais, heerlijk om zo van te genieten of als voorgerechtje te serveren met een heerlijk stukje ham.
Meer info?
Klik op onderstaande links
Deze publicatie is een uitgave van vzw Landbouwdagen, organisatie van het landbouwevent Agricultura in samenwerking met Stad Bilzen. Een speciale dankjewel aan alle chefs, streekproducenten en landbouwers die hebben meegewerkt aan deze gids, en aan de toeristische diensten van Hoeselt, Riemst en Bilzen voor hun tips en ideeën.