JUNI

BLIJ MET
AARDBEI

het gezondste snoepje…

De aardbei is het fruit dat met de zomermaanden (vooral juni, juli)
wordt geassocieerd. Het aardbeienseizoen uit de volle grond loopt
van juni tot september, maar telers kunnen het hele jaar lang heerlijke aardbeien aanbieden. Zij telen namelijk van oktober tot mei aardbeien in de kas.

Aardbeien zijn heel erg gezond. Ze zijn rijk aan vitamine C en bevatten weinig calorieën. Een portie van 100 g aardbeien bevat nog geen 30 kcal, maar wel bijna de helft van de aanbevolen dagelijkse dosis vitamine C.

juni_tomaten

tom at tomaat…
en jij?

RECEPT PASATA

De tomaat komt in veel variaties voor en is één van de meest geteelde groentesoorten in ons land. Belgische tomaten zijn van april tot en met oktober verkrijgbaar. Van december tot en met maart is de Belgische tomaat beperkt verkrijgbaar. Je kunt tomaten best op een koele plek bewaren, maar niet in de koelkast. Tomaten te veel? Verwerk ze in een heerlijke passata.

• 1 kg tomaten
• 1 ui
• 1 teentje look

• 0,5 chilipepertje
• scheutje olijfolie

Spoel de tomaten en snijd in grove stukken. Verwijder de pitjes uit de chilipeper
en hak fijn. Snipper de uien en de look fijn. Stoof de uien samen met de look glazig in een ruime kookpot. Voeg het chilipepertje en tomaten toe, kruid met peper en zout. Voeg eventueel een scheutje water toe en laat alles ongeveer 30 minuten sudderen. Roerzeef de tomaten boven een kom, de zaadjes en velletjes die achterblijven in de zeef of passevite gooi je weg. Vul gesteriliseerde bokalen of flessen tot boven met de hete passata en sluit goed af. Draai ze om tot ze afgekoeld zijn.

juni_pasata
footer

Meer info?
Klik op onderstaande links

Deze publicatie is een uitgave van vzw Landbouwdagen, organisatie van het landbouwevent Agricultura in samenwerking met Stad Bilzen. Een speciale dankjewel aan alle chefs, streekproducenten en landbouwers die hebben meegewerkt aan deze gids, en aan de toeristische diensten van Hoeselt, Riemst en Bilzen voor hun tips en ideeën.

logo_bilzen
logo_agricultura