MEI

er zit
wit goud
in limburg!

ASPERGES

mei_asperges_bak
asperges

Asperges zijn de witte of groene scheuten aan de wortel van de aspergeplant. Het verschil: witte asperges groeien onder de grond, dus in het donker, en groene asperges zijn juist in het licht gegroeid. De smaak van asperges is zacht met een heel kenmerkend aroma. Groene asperges zijn wat sterker van smaak. In onze regio komt de witte asperge het vaakst voor.

Asperges zijn een echte seizoensgroente. De eerste asperges worden eind februari of begin maart geoogst, afhankelijk van de temperaturen dat jaar. Het traditionele aspergeseizoen loopt van half april tot eind juni. Daarna laat men de plant met rust om die tijd te geven om te groeien.

Recept 4 personen
asperges op z'n Vlaams:

• 1 kg witte asperges
• 0,5 citroen alleen het sap
• 100 gram boter
• 2 eieren
• 2 eetlepels fijngehakte peterselie (vers)
• peper en zout

Schil de asperges van top naar voet. Snij de harde uiteinden (± 2 cm) eraf. Kook de eieren hard in 10 minuten. Pel de hardgekookte eieren. Breng een grote kookpan lichtgezouten water aan de kook en leg er de geschilde asperges in. Laat ze 10 à 15 minuten koken, afhankelijk van de dikte. De asperges zijn gaar als je er makkelijk met een vork kan inprikken. Schep ze voorzichtig uit het water en laat uitlekken.

Laat ondertussen de boter smelten en voeg er het citroensap, peper en zout aan toe. Plet de hardgekookte eieren fijn met een vork. Meng er de fijngehakte peterselie en wat peper en zout onder. Schik de asperges op voorverwarmde borden. Overgiet met de gesmolten boter en strooi er wat van het eiermengsel over.

footer

Meer info?
Klik op onderstaande links

Deze publicatie is een uitgave van vzw Landbouwdagen, organisatie van het landbouwevent Agricultura in samenwerking met Stad Bilzen. Een speciale dankjewel aan alle chefs, streekproducenten en landbouwers die hebben meegewerkt aan deze gids, en aan de toeristische diensten van Hoeselt, Riemst en Bilzen voor hun tips en ideeën.

logo_bilzen
logo_agricultura