NOVEMBER

VOLOP
SMAAK IN
PASTINAAK

pastinaak
een vergeten
groente …
tot nu!

november_pastinaakslices
pastinaak

Wie kent het niet? Witloof uit oma's keuken, rauw met een lekkere vinaigrette of in de oven, met hesp en een begamelsaus. Witlof is de grote inspiratiebron in vele Vlaamse keukens. Witloof wordt in het donker geteeld. De afgesneden krop kun je zowel rauw als gekookt eten. Witloof wordt ook wel Brussels lof genoemd. Vroeger was witloof erg bitter.
De soorten van nu zijn milder van smaak.

Tegenwoordig rekenen we de pastinaak tot de ‘vergeten groenten’. Al is de pastinaak de laatste jaren bezig aan een opmars en zien we hem weer vaker terug in gerechten. Pastinaak is in het seizoen van september tot en met maart.

RECEPT 4 PERSONEN
PASTINAAKFRIETEN

• 1 kg pastinaak
• olijfolie
• grof zeezout

Verwarm je oven voor op 200 graden en zet alvast een met bakpapier
beklede bakplaat klaar. Schil de pastinaken met een dunschiller en snijd de boven- en onderkant er vanaf. Maak er plakken van die ongeveer een halve centimeter dik zijn. Snijd deze plakken vervolgens in dikke frieten die ongeveer even groot zijn. Doe de frieten in een kom en sprenkel er wat olijfolie over, meng goed door elkaar zodat alle frietjes met olie zijn bedekt en verdeel ze over je bakplaat, strooi er wat grof zeezout over en zet ze nu 15 minuten in de oven.
Haal ze er uit, draai de pastinaakfrietjes om en schuif de ovenplaat nog zo'n 10 tot 15 minuten terug in je oven. Hou de laatste minuten even goed in de gaten of ze niet te donker worden en haal ze er uit.
Doe de pastinaakfrieten even in een vergiet waar je een of twee velletjes keukenpapier in hebt gelegd, zodat het meeste vet eraf gaat en strooi er eventueel nog wat grof zeezout over.

november_mikkeman

man, man…
mikkeman!

Limburgse mikkemannen zijn zoete broodjes min of meer in de vorm
van een man. Mikkemannen kan je proeven in Nederlands-Brabant en
-Limburg en Belgisch Limburg. In Bilzen hebben ze duidelijk een kopje,
twee armpjes en twee beentjes. Mikkemannen maken gebeurt – zoals
de traditie het wil – vanaf de eerste zondag van oktober, Bilzenkermis,
tot en met Sinterklaas.

footer

Meer info?
Klik op onderstaande links

Deze publicatie is een uitgave van vzw Landbouwdagen, organisatie van het landbouwevent Agricultura in samenwerking met Stad Bilzen. Een speciale dankjewel aan alle chefs, streekproducenten en landbouwers die hebben meegewerkt aan deze gids, en aan de toeristische diensten van Hoeselt, Riemst en Bilzen voor hun tips en ideeën.

logo_bilzen
logo_agricultura