OKTOBER
WIT LOF
FROM
BILZEN
NIETS
DAN
LOF
VOOR
LOOF
Wie kent het niet? Witloof uit oma's keuken, rauw met een lekkere vinaigrette of in de oven,
met hesp en een begamelsaus. Witlof is de grote inspiratiebron in vele Vlaamse keukens.
Witloof wordt in het donker geteeld. De afgesneden krop kun je zowel rauw als gekookt eten.
Witloof wordt ook wel Brussels lof genoemd. Vroeger was witloof erg bitter.
De soorten van nu zijn milder van smaak.
LEKKER DOEN
MET POMPOEN ...
De pompoen is familie van de komkommer en meloen. Er zijn verschillende
soorten pompoenen. De oranje pompoen is de bekendste. Pompoenen zijn
volop te koop tijdens de herfst en de winter.
RECEPT 4 PERSONEN
POMPOENSOEP
• een halve butternutpompoen • 2 wortelen • 1 ui • 50 cl room
• 1 liter groentebouillon • beetje olijfolie • 1 laurierblaadje
Snij de halve butternutpompoen in twee en verwijder de pitjes en de draadjes.
Snij het vruchtvlees in blokjes. Schil de wortel en snij in blokjes. Snipper de ui fi jn.
Verhit de olijfolie in een kookpot en bak de ui glazig. Voeg de blokjes pompoen en
wortel toe en overgiet met de groentebouillon. Voeg het laurierblaadje toe en laat
15 min. koken. Verwijder het laurierblaadje en mix tot een gladde soep.
Verdeel de soep over kommetjes of diepe borden en werk af met de room.
Meer info?
Klik op onderstaande links
Deze publicatie is een uitgave van vzw Landbouwdagen, organisatie van het landbouwevent Agricultura in samenwerking met Stad Bilzen. Een speciale dankjewel aan alle chefs, streekproducenten en landbouwers die hebben meegewerkt aan deze gids, en aan de toeristische diensten van Hoeselt, Riemst en Bilzen voor hun tips en ideeën.