DECEMBER

CHAMPIGNONS
IN EEN GROT?
HET KANNE!

champignons

Het feit dat champignons graag in oude steengroeven groeien werd op het einde van de 18de eeuw  ontdekt in Frankrijk. De hoge luchtvochtigheid en de constante vrij lage temperatuur zijn ideaal voor de  teelt. Na WOI werden ook in België, en meer bepaald in Riemst, de eerste grotchampignons geteeld. Dit met zo een groot succes dat Riemst de hoofdplaats van de champignonteelt werd, zowel bovengronds als  ondergronds! Dirk Jackers is al van kindsaf aan verbonden met de champignonteelt. Eerst zag hij het allemaal gebeuren bij zijn grootouders in Zichen-Zussen-Bolder en later werd ook hij champignonkweker in hart en ziel. Eerst bovengronds, maar momenteel kiest hij voor de grotchampignons in Kanne, een deelgemeente van Riemst. Een hoge luchtvochtigheid in combinatie met een constante lage temperatuur zorgen voor een ideale omgeving voor de champignonteelt. Verwarming of licht om het groeien te bevorderen zijn absoluut niet nodig. Enkel bij het dagelijks plukken van de champignons gaat het licht aan.
Een mengsel van gepasteuriseerde compost van paarden- en kippenmest met stro zijn de ideale voedingsbodem. Hierop wordt het champignonbroed van de bruine en witte champignons geënt.
Wanneer het mycelium voldoende gegroeid is, wordt het bedekt met een laagje veengrond gemengd met fi jne mergel. Zo kan de beroemde grotchampignon traag groeien, wat hem ook veel vaster maakt. De grotchampigonteelt ligt in de zomer stil, vanaf midden september wordt er opnieuw geoogst.

footer

Meer info?
Klik op onderstaande links

Deze publicatie is een uitgave van vzw Landbouwdagen, organisatie van het landbouwevent Agricultura in samenwerking met Stad Bilzen. Een speciale dankjewel aan alle chefs, streekproducenten en landbouwers die hebben meegewerkt aan deze gids, en aan de toeristische diensten van Hoeselt, Riemst en Bilzen voor hun tips en ideeën.

logo_bilzen
logo_agricultura